Promenader/vandringar/motionsspår

På denna sida finner ni lite olika förslag på utflykter, vandringar/promenader och motionsspår som lämpar sig för gäster som önskar upptäcka naturen runt omkring Tjädersdal.

Har ni löst fiskekort, så lämpar sig vissa av lederna utmärkt att fiska lite då och då längs vägen!

Alla lederna kan genomföras till fots, men några kan vara lite besvärliga med en vanlig cykel. Har ni mountainbike, så kan ni enkelt genomföra lederna på ca 1/3 av tiden det tar at gå leden.

Lederna är omarkerade, med undantag av de avsnitt som följer Utvandrarleden. (Orangemarkerade)

Ladda gärna ner appen ”Min karta” som är Lantmäteriets officiella karta, där följande kartavsnitt är hämtade ifrån!

Korpemålarundan

Denna rundan är min normala morgonrunda! Ca 2,3 km lång med goda möjligheter att se både rådjur och vildsvin samt även älg om man har tur! Den går delvis genom en försöksodling av olika trädslag och är till stor del inhägnad, men djuren har en förmåga att ta sig in i alla fall! Kom ändå ihåg att stänga grindarna vid in/ut passagerna!

Tid vid promenadtempo: ca 30 minuter

Brorundan

På denna runda som är ca 4,5 km lång, börjar man med 1 km på Utvandrarledens stig ner mot den lilla byn Bro! Därefter är det asfalterad väg som gäller fram till att man tar av mot Korpemåla, då en liten grusväg tar över. Strax efter Bro, passerar man ett vilthägn med en massa dovhjortar. Smyg gärna fram och titta på de ståtliga hjortarna, men så fort de får syn på er så kommer dom att röra sig mot skogsbrynet. På denna runda finns möjligheter att se dovhjort, rådjur, vildsvin samt älg.

Tid vid normalt promenadtempo: ca 1 timme

Korrörundan

Här har ni en perfekt dagsutflykt med en eventuell lunch! Här kan ni välja mellan att gå längs med Utvandrarleden både fram och tillbaka, eller att vandra den asfalterade, lugnt trafikerade, landsvägen tillbaka till Tjädersdal. Totalt blir vandringen ca 10 km!

Går ni längs den röda markerade stigen, så kommer ni gå längs Utvandrarleden på en skogsstig som passerar genom både öppen natur och genom tät granskog. Ibland går man några meter från Ronnebyåns kant. Ni kommer att passera genom Korrös naturreservat där det ibland går kor. Vid Svartabäcks lägerplats finns bänkar och bord för en välbehövlig paus.

Går ni längs den gula markeringen, så vandrar ni på en asfalterad landsväg som inte är särskilt trafikerad. Här kommer ni att passera förbi det gamla storgodset Svartabäck som finns registrerat långt tillbaka i tiden.

När ni når Korrö så finns det möjlighet att besöka restaurangen, där ni kan bli serverade en gourmet lunch/middag, eller så kan ni bara ta ett glas vin eller en öl vid dammluckorna! Besök gärna hantverkshusen i området och få en smula kultur och historia med er i bagaget!

Även längs denna rutt finns goda möjligheter att se framförallt rådjur, räv och viltsvin, om man är tyst och försiktig!

Tid vid normalt promenadtempo: ca 4 timmar (exkl. paus vid Korrö)

Vikholmenrundan

Denna rundan som är ca 7 km lång(T o R), går längs med Utvandrarleden, söderut! Här kan man efter ett tag, välja mellan röd och gul sträckning som landar i två olika badplatser. Den röda går till Bro skolas ”egen badplats” där det finns ett skjul att byta om i. Den gula går till en badplats vid Södra Skogsägarnas plantage, Flåboda. (OBS! sista biten kan bli översvämmad ibland.)

Fortsätter man längs den gula sträckningen, längs vägen, kommer man till Flåbodas dommarring (fornminne) samt en rastplats. Där finns grillplats, toalett mm om man vill stanna och fika!

Tid vid normalt promenadtempo: ca 3 timmar (exkl. bad, fika)

Egna vandringsstråk och motionsslingor

Ovanstående sträckningar är några av de rundor som jag själv vandrat, men det finns hur mycket som helst att upptäcka i närområdet. Varför inte själv planera och lägg upp er egen vandring eller motionsslinga? Använd er egen app eller besök Lantmäteriets ”Min Karta” där ni på olika sätt kan titta på omgivningarna runt Tjädersdal!